Aktuality
Třída 4. ročníku s paní učitelkou Mgr. Marcelou Varmužovou navštívila nový kompostér, který zpracovává zbytky jídla ze školní jídelny. Děti se dozvěděly, jaký význam má kompostování pro školu i přírodu – a hlavně pochopily, kam mizí to, co nesnědí.
Ročně ve škole vznikne až 5 000 kg zbytků, ze kterých se díky kompostéru vyrobí 50 kg kompostu. Investice do zařízení činila necelých 400 000 Kč a škole ušetří až 70 000 Kč ročně za odvoz odpadu. Celý projekt financoval Nadační fond Zelený poklad města Plzně a Odbor životního prostředí, kterým velmi děkujeme.
Děti se naučily, co jsou bakterie, mikroorganismy, jak funguje rozklad při 70 °C a k čemu slouží kompost. Nahlédly také do školní kuchyně, kde zjistily, jak náročné je uvařit jídlo pro 850 žáků a 90 zaměstnanců, a kolik se denně připraví třeba knedlíků – až 3 500 ks!
Na závěr slíbily, že se budou snažit neplýtvat jídlem. I díky takovým zážitkům děti lépe chápou, jak to kolem nich opravdu funguje.
Mgr. Martin Prokop
ředitel školy